Zdravljenje kariesa in plombiranje

Zobni karies ali zobna gniloba nastane zaradi skupine bakterij v ustni votlini, ki proizvajajo kisline. Bakterije spreminjajo ogljikove hidrate (sladkor, škrob …) iz naše prehrane v kisline. Te kisline raztapljajo zobno sklenino in spodaj ležeči dentin. Zgodnji karies se pogosto spregleda, ker se ne kaže s posebnimi znaki. Pri globljem kariesu postanejo zobje občutljivi na sladko, vroče in hladno.

Pri odstranjevanju kariesa strmimo k temu, da odstranimo prizadeti del zoba in vseeno poskušamo ohraniti čim več zdrave zobne substance ter tako zobu povrnemo žvečno in estetsko funkcijo. Nato izdelamo zalivko, inlej, onlej ali overlej.

ZALIVKA

Zalivko izdelamo v enem obisku. Čas izdelave je odvisen od velikosti, navadno traja do ene ure. Za izdelavo zalivke je potrebno odstraniti vso zobno gnilobo, nato pripraviti površino zoba za izdelavo kompozItne zalivke. Kompozitni material se nanaša v slojih in se utrjuje ter lepi na zob s pomočjo modre svetlobe. Po končani izdelavi se zalivko prilagodi ugrizu in spolira do popolnega sijaja. S kompozitnimi materiali lahko dosegamo odtenke barve vaših zob, zato je zob s kompozitno zalivko videti popolnoma naravno.

V naši ordinaciji ne uporabljamo amalgama (sivega materiala) za izdelavo zalivk. Na vašo željo pa tudi zamenjamo stare amalgamske zalivke s kompozitnimi (belimi). Pri menjavi amalgamskih zalivk uporabljamo gumijasto opno (koferdam) in posebej oblikovane sesalce. S tem preprečimo, da delci amalgama zaidejo v ustno votlino. Pri odstranjevanju starih zalivk uporabljamo karbidne svedre, ki kovino prerežejo in s tem zmanjšamo tvorbo par živega srebra.

Če so stare in dotrajane zalivke zelo velike, vam svetujemo, da se odločite za porcelanski inlej ali onlej. Porcelanski inlej ali onlej imata daljšo trajnost kot zalivka ter boljše mehanske lastnosti.

INLAY (inlej) – ONLAY (onlej)

inlay onlay

Porcelanski inleji in onleji so delne prevleke, ki se popolnoma prilegajo v ali na zob. Za porcelanski inlej ali onlej se odločimo, kadar imamo premalo zobne substance za zalivko, a vendar je je vseeno dovolj, da ni potrebno izdelati prevleke. Za izdelavo porcelanskega inleja/onleja potrebujemo navadno dve do tri seje. Pri prvem obisku se odstrani vsa zobna gniloba ali stara plomba, nato se odvzame natančen odtis zoba in izdela začasna zalivka. Zobni tehnik ustvari po meri izdelan inlej ali onlej v laboratoriju. Pri drugem obisku se inlej ali onlej prilepi na zob oziroma zacementira, tako da tesni z vseh strani.

Inleji in onleji so bolj trpežni in obstojni kot bele zalivke.

Share: