Odstranjevanje zobnih oblog

Odstranjevanje zobnih oblog vključuje odstranitev mehkih in trdih oblog, ki se s časom pritrdijo na naše zobe kljub temeljitemu ščetkanju. Če oblog ne odstranimo, ustvarjamo primerno okolje za življenjski prostor bakterij v ustni votlini. Smisel odstranjevanja oblog in poliranja zobnih površin je v tem, da postanejo zobne površine čiste in gladke, da se bakterije ne morejo lepiti nanje. Zobne površine morajo biti po odstranitvi zobnih oblog popolnoma gladke. To občutimo, ko gremo čez zobne površine z jezikom. Mehkim zobnim oblogam rečemo tudi zobni plak, trdim pa zobni kamen.

Kako nastaja zobni kamen?

Zobni kamen nastaja z zatrditvijo mehkih zobnih oblog oz. plaka. Zobni plak je mešanica sline, ostankov hrane ter bakterij. Če mehkih zobnih oblog (zobnega plaka) ne odstranimo dovolj temeljito, začnejo te mehke obloge kalcificirati oziroma trditi v prvih 24 urah po nastanku in na zobeh nastane ZOBNI KAMEN. Osebna ustna higiena (ščetkanje, nitkanje in/ali uporaba medzobnih krtačk) je ključni dejavnik, ki določa, kako hitro bo nastajal zobni kamen na naših zobeh.

Inštrumenti, ki jih uporabljamo pri odstranjevanju zobnega kamna in ostalih zabarvanj:

  • Ultrazvočni odstranjevalec zobnega kamna
  • Fini ročni inštrumenti
  • Peskalnik
  • Polirne gumice
  • Krtačka in polirna pasta s fluoridi

 

Postopek odstranjevanja zobnih oblog v naši ordinaciji:

  1. Najprej odstranimo trde zobne obloge ali zobni kamen z utrazvočnim odstranjevalcem.
  2. S finimi ročnimi inštrumenti odstranimo preostali bolj fini zobni kamen tik ob robu dlesni.
  3. S posebnim zobnim peskalnikom in mešanico drobnega peska, vode in zraka odstranimo morebitna zabarvanja in zunanje madeže z zobnih površin ter zgladimo zobne površine.
  4. S polirno gumico še natančneje zapoliramo zobne površine, da dosežemo gladko in sijočo površino.
  5. Nazadnje izvedemo še dokončno poliranje s fino polirno pasto, ki vsebuje tudi fluride.

 

V naši zobni ordinaciji odstranimo vse zobne obloge z vaših zob in hkrati z vsemi dodatnimi postopki poskrbimo, da se vam obloge ne bodo več tako hitro nabirale. Pri tem pa je ključno tudi, da sami skrbite in disciplinirano izvajate ustno higieno vsak dan ter se poskušate izogibati razvadam (klik: članek RAZVADE).

 

Ali odstranjevanje zobnih oblog boli?

Za večino ljudi je popolnoma neboleče. Občutijo se vibracije, tresenje ter pritisk na dlesen. Ob tem iz ultrazvočnega odstranjevalca teče hladni vodni curek in ponekod lahko začutijo malo večji pritisk na dlesni. V primeru preobčutljivih zobnih vratov ali zelo vnetih dlesni pa je postopek lahko boleč. V tem primeru uporabimo gel, ki ga topikalno nanesemo na dlesni, da dosežemo občutek omrtvičenosti (topikalni anestetik). S tem postane postopek pacientu prijaznejši.

V naši zobni ordinaciji si po opravljenem odstranjevanju zobnih oblog vzamemo dovolj časa, da vam pokažemo pravilne tehnike ščetkanja, nitkanja in uporabe medzobnih ščetk. Podučimo vas tudi,kako boste lahko kar najbolje sami skrbeli za svoje zobe in obzobna tkiva.

Če ne skrbimo za dlesni in obzobna tkiva, se čez čas razvije PARODONTALNA BOLEZEN (klik povezava).

Share: