Protetika

Zobna prevleka

Ko je zob preveč odlomljen, odkrušen, zabarvan ali obrabljen, ga je treba obnoviti z zobno prevleko. Zobna prevleka zaščiti cel zob, ki smo ga predhodno obrusili. Skupaj z našim zobotehničnim timom se zavzemamo za čim lepše in čim bolj naravne prevleke, ki vaš naravni nasmeh še polepšajo.

Obstaja več vrst prevlek: polno – porcelanska, kovinsko – porcelanska, polno – kovinska. Glede na stanje v vaših ustih in vaše želje ter potrebe vam bomo svetovali najprimernejšo vrsto prevleke za vaše zobe.

Za poseg menjave starih ali izdelavo novih prevlek boste potrebovali dva do tri obiske naše ordinacije, odvisno tudi od vrste prevlek. Pri prvem obisku se snamejo stare prevleke oziroma začnejo brusiti zobje, po končanem preoblikovanju zob se vzame odtis zob, ki se pošlje v zobotehnični laboratorij. Ob prvem obisku dobite tudi ”nadomestne zobe” ali provizorije, ki posnemajo vaše naravne zobe, zaščitijo vaše obrušene zobe in poskrbijo, da lažje počakate na novo izdelane prevleke. Pri drugem obisku preverimo, ali se novo izdelane prevleke lepo prilegajo vašim zobem in obrazu, ter ali so ustrezne barve. Šele, ko ste popolnoma zadovoljni z izdelkom, prevleke zacementiramo na obrušene zobe. Čez nekaj dni sledi kontrolni pregled.

  zobna prevleka   

Mostiček

Mostiček izdelamo zelo podobno kot prevleko. Oba zoba, ki mejita na vrzel, je potrebno obrusiti, manjkajoče zobe v mostičku nadomestijo členi. Pod mostičkom je potrebno vsak dan izvajati zelo dobro higieno, zato vam po končni izdelavi pokažemo, kako boste vsak dan čistili pod svojim mostičkom.

 

mosticek

Proteza

Za kvalitetno in lepo življenje je zelo pomembno nadomestiti manjkajoče zobe. Glede na število manjkajočih zob izdelujemo delno ali popolno protezo. Proteza ima nalogo, da nadomesti manjkajoče zobe, podpre mehka tkiva obraza, ustnice in lica, služi žvečenju in grizenju ter omogoči samozavesten nasmeh.

Zobna proteza se izdeluje v zobotehničnem laboratoriju na podlagi več odtisov, ki jih jemljemo v več fazah v naši zobni ordinaciji. Tudi od vrste proteze je odvisno, koliko obiskov je potrebno. Ponavadi so potrebni najmanj 3 in največ 5 obiskov, da dobite vašo protezo. Čez nekaj dni sledi tudi kontrolni pregled.

V anatomsko slabih pogojih v ustni votlini, kjer vam ne moremo zagotoviti izdelavo ustrezne proteze, vam bomo svetovali vstavitev zobnih vsadkov, saj že 2 zobna vsadka v spodnji čeljusti lahko bistveno izboljšata nošenje proteze. Z večjim številom vstavljenih vsadkov pa se lahko celo odločite za fiksen mostiček namesto proteze.

proteza 1proteza 2

Share: