Endodontsko zdravljenje

Endodontsko zdravljenje pomeni zdravljenje koreninskih kanalov in odstranitev vsega odmrlega tkiva in bakterij. Koreninsko zdravljenje zoba je zapleten zobozdravstveni postopek, ki zahteva veliko časa, potrpljenja ter spretnosti.

Vseeno se je vredno potruditi in ohraniti naraven, lasten zob. Endodontsko uspešno pozdravljen zob lahko v ustih opravlja svojo funkcionalno in estetsko vlogo vse življenje.

Endodontsko zdravljenje je ponavadi potrebno izvesti, ko je prisotna močna bolečina, ki po dražljaju ne popusti več minut, ko je prisotna bolečina ob ugrizu ali trkanju na zob, ko nastane bula na dlesni, iz katere pritečeta gnoj ali kri, ob sevajoči bolečini ali zobobolu, ki vas zbudi sredi noči.

Endodontsko zdravljenje pričnemo tako, da najprej apliciramo lokalno anestezijo in poskrbimo, da med samim posegom ne čutite bolečine. Skozi zob zvrtamo luknjico za dostop do kanalov zoba. Vsak koreninski kanal moramo ustrezno obdelati, mehansko in kemično očistiti. Pri delu uporabljamo posebne ročne inštrumente (endodontske igle in pile) ter spiramo s sredstvi za razkuževanje. Čiste in obdelane kanale zatesnimo s posebnim polnilnim materialom ter tako poskusimo preprečiti ponovno okužbo in s tem ponovne težave. Po končanem zdravljenju potrdimo dokončen uspeh s kontrolnim lokalnim rentgenskim posnetkom. Endodontsko zdravljene zobe spremljamo s kontrolnimi rentgenskimi posnetki še po 6 do 12 mesecih, pa vse do 3 let po prvotnem zdravljenju.

Endodontsko zdravljene zobe na koncu ponavadi oskrbimo z zalivko. Če pa so zobje preveč šibki, je potrebno izdelati prevleko ali inlej/onlej.

endodontsko

Share: