Oralno-kirurški posegi

Puljenje zoba je v naši zobni ordinaciji čisto zadnja opcija, do katere pridemo šele potem, ko izčrpamo vse ostale možnosti. Trudimo se ohraniti prav vsak zob, vendar je to včasih nemogoče. Takrat se odločimo za puljenje ali ekstrakcijo zoba. Pri vsakem puljenju uporabimo lokalno anestezijo, tako je postopek relativno kratek in neboleč.

NAVODILA PO PULJENJU ZOBA:

  1. Po posegu priporočamo nekajurni počitek, vsekakor pa se je potrebno izogibati pretiranim naporom in fizičnim aktivnostim. V rano ne drezajte z jezikom in ne sesajte iz nje. Kadilcem priporočamo, da dan po posegu ne kadijo.
  2. V obdobju od 1. do 3. dne po operaciji je otekanje na območju puljenja običajno in ga lahko omilite s hladnimi obkladki na obrazu ob mestu puljenja.
  3. Prvi dan po puljenju je rahla krvavitev običajna in ne predstavlja razloga za skrb. Krvavitev poskusite ustaviti s 15 do 30- minutnim pritiskom čiste bombažne gaze na mesto puljenja. Ta postopek lahko po potrebi večkrat ponovite. K ustavitvi krvavitve bo pomagal tudi sedeč položaj telesa ali privzdignjeno vzglavje med počitkom.
  4. Lakoto potešite s hladno in mehko hrano, ki ne zahteva veliko žvečenja in grizenja. Izogibajte se trdi in vroči hrani ter pijačam.
    Prav tako ni primerno uživanje alkohola in kakršnokoli izpiranje ust v dnevu po operaciji.
  5. Bolečino lahko lajšate s protibolečinskimi tabletami, vendar nikakor za to ne uporabite Aspirina, saj ta redči kri in lahko sproži krvavitve. Priporočamo Naprosin ali Lekadol.
  6. Če menite, da se pri Vas pojavljajo nenavadne spremembe in težave, takoj pokličite Vašega zobozdravnika.

 

MODROSTNI ZOBJE

Vsakega modrostnega zoba ni potrebno izpuliti. V primeru, da modrostni zobje povzročajo težave ali pa bi jih lahko začeli povzročati v prihodnosti, jih je potrebno izpuliti. Te težave so  hude bolečine, otekline in vnetje dlesni, težave pri odpiranju ust, vnetja in poškodbe sosednjih zob, nepravilno izraščanje modrostnikov.

IZKLES MODROSTNEGA ZOBA

Izkles spodnjih modrostnih zob je relativno pogost postopek, kajti spodnji modrostniki so ponavadi delno ali v celoti pokriti s kostjo. Po aplikaciji lokalne anestezije, ki omogoči neboleče delo, je potrebno odgrniti dlesen, obvrtati del kosti, odstraniti zob ter rano zašiti. Šivi se ponavadi razgradijo v roku 14 dni.

Share: